HTML

Ricsi Utazik

Néha elindulok világgá. Ilyenkor találkozom tűzokádó sárkányokkal és egyszemű óriásokkal. Meg emberekkel akik a bal oldalon mennek az autójukkal és a fürdőszobájukban külön csapból jön a forró és a hideg víz. Olyanokkal is, akik egyszerre csórók és tesznek 2000 kiló aranyat az oltárra, egyszerre lusták és dolgoznak kétszer egy nap a szieszta miatt. Aztán, amikor már elfogyott a hamuba sült pogácsa, hazatérek a jól megszokott és szeretett földönkívüliek közé :)

Friss topikok

  • _RR_: Szia! Természetesen, kérdezz nyugodtan! Üdv: Ricsi (2013.02.25. 13:45) Technische Universiteit Delft
  • Cs_Dóra: Helyi terméket a helyi termelőtől! (2011.03.28. 14:29) Kommentár nélkül
  • Cs_Dóra: És Delft kisebb városka? (2011.03.28. 14:24) Egészségtelen társadalom???
  • _RR_: @Cs_Dóra: tej: nem kóstoltam, nem volt hűtő a szálláson, úgyhogy csak a kezembe fogtam :D biztonsá... (2009.11.07. 06:47) big 2
  • V1pr: Hát, azt nem tudom, de hozhatnál, mert megkóstolnám :) (névről persze ismerem) (2009.10.31. 13:48) big

Linkblog

Összefüggések és egymásra épülések

2011.01.31. 09:49 _RR_

Nyelvileg amennyire nem érzi magát a külföldi elveszettnek, minden más ügyintézés terén annyira igen.

Kezdjük az elején. A diákember Hollandiában tanulva szeretne

- lakást (ehhez lakbért kell fizetni),

- vasúti kedvezménykártyát, ami egy éves díj fejében reggel 9 után 40% kedvezményt ad.

Ez mind sima ügy. Fizetjük, megvesszük, kész. Vagy mégsem?!

A vasúti kedvezménykártyához kötelező megadni a HOLLANDIAI lakcímedet és a BANKSZÁMLASZÁMODAT...

Sebaj, mert a lakbért is ugyan be lehet fizetni a bankban a megfelelő számlára, de 7,50EUR ellenében... Ehhez képest az ingyenes átutalás és a minimális havidíj mellett megéri bankszámlát nyitni. Elmegyek a bankba és megnyitom, holnap már fizetem is amit kell. Vagy mégsem??????!

Hát nem.

Ahhoz, hogy folyószámlát nyithass, vagy rendelkezned kell BSN-el (adószám-szerűség), vagy igazolnod kell, hogy egy holland felsőoktatási intézmény beiratkozott hallgatója vagy. És rendelkezned kell HOLLANDIAI lakcímmel...

A lakcím még nem is lenne gond, csakhát az a helyzet, hogy akkor, amikor a fenti dolgokat intézni szeretnéd, még szó sincs arról, hogy megvan a végleges lakcímed... Pedig az nagyon kell, mert a számlanyitást követő 10 munkanapon belül küldik ki a levelet a bankszámlaszámoddal... Aztán újabb 10 munkanapon belül a bankkártyádat. Meg külön az internetbanking kódodat. Meg a levelet, amiben leírják, hogy hova kell menni a bankkártya PIN-kódjáért és az internetbank jelszaváért.

Az érdekességek csúcsa, a hab a tortán az volt, hogy a késedelmek miatt kénytelenek voltunk az első két befizetést a bankban megejteni 2*7,50EUR díj ellenében. A lakás bérleti szerződés az én nevemre és otthoni címemre szól, tehát evidensen kértem a bankban a befizetési igazolást, amin a nevem és címem szerepel. Nos kérem, ezt sem lehet, HOLLANDIAI lakcím kell hozzá.

Nos, tehát összefoglalásképpen: ha nincs lakcímed vagy ismerősöd, holland diákigazolványod vagy BSN-ed, akkor egész egyszerűen NULLA VAGY.

Végigérve a történeten és kicsit nyugodtabban átgondolva a dolgokat ugyanakkor kicsit megvilágosodott a dolog előttem. Egy olyan országban, ami telis-tele van bevándorlókkal, nyilvánvalóan ennek illegális változata is működik. A rendszer tulajdonképpen védi saját magát azáltal, hogy csak olyan emberek tudnak hivatalos ügyekben eljárni, akiknek már van valami ellenőrizhető kötődésük az országhoz. Én legalábbis ezt találtam logikus magyarázatnak :)

Az ügyintézés lassúsága ugyan nem tudom, milyen célt szolgál, de két magyarázat lehetséges: lassúak és rosszul felépítettek a rendszerek vagy egészen egyszerűen csak annyi embert foglalkoztatnak, amennyire feltétlenül szükség van egy adminisztrációs feladat ellátásához úgy, hogy hosszú távon a beérkező és a befejezett ügyek egyensúlya fennmaradjon. Elnézve az ország egyéb tekintetben való szervezettségét az utóbbira szavazok.

Még egy szösszenet a végére: a bankkártyák. A VISA Classic dombornyomott kártyát úgy ajánlja a bank, hogy ezzel az egész világon megoldódtak a pénzügyeid. Ugyanezt mondják a MasterCardról is. Mondanom sem kell: fenét :)

A vasútállomáson az automatából 5 bankkártyából eggyel tudunk jegyet venni. Ha a nénitől veszed, akkor 50 centet rátesznek az árra adminisztrációs díjként. Az élelmiszerboltok többségében egyik kártya sem működik, marad a készpénz. Legalábbis addig, amíg meg nem jön a holland bankkártya. Kíváncsi vagyok, hogy azt máshol a világon el fogják-e fogadni :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ricsiutazik.blog.hu/api/trackback/id/tr22705929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása